12 september 2012

Besluit te kiezen

Jump for Joy - Erika Thornes
Op de dag van de Tweede Kamer-verkiezingen overweeg ik nog eens mijn keuzes. Vandaag maken we onze keuze aan wie we ons vertrouwen geven om Nederland naar een betere economische situatie te leiden. En dan maar hopen dat ze ons vertrouwen niet beschamen...

Ik ga je niet vertellen wat je moet kiezen; ik pieker er niet over. Je bent volwassen genoeg om dat zelf te doen. Maar waarom kan het dan soms zo ingewikkeld zijn?

Kiezen is de ene keer wat makkelijker dan de andere. De vraag “wat eten we vanavond?” weegt niet op tegen de vraag of je je baan op zult zeggen om op wereldreis te gaan (alhoewel ik soms in bijzonder diep gepeins aangetroffen word in de supermarkt).

Misschien ben je voorzichtiger geworden nadat vorige keuzes anders uitpakten dan je dacht:
  • Veel geld verdienen maakte je niet gelukkiger
  • Die mooie auto bracht je niet meer aandacht van de meiden
  • Al het nieuws volgen zorgde er niet voor dat je beter op de hoogte was van zaken

Maar hoe je het ook wendt of keert, je kunt niet overal aan meedoen en je kunt ook niet alles hebben. Je zult moeten kiezen, anders raak je overvoerd. Soms moet je zelfs volledig voor jezelf kiezen. Heel je leven bestaat uit het maken van keuzes en het nemen van beslissingen.

Natuurlijk kun je besluiten om niet te kiezen. Vanzelfsprekend is dat al een keuze op zich. Het is altijd interessant om te zien welke mensen dat doen. Het verschil tussen de levende doden en de mensen die een actieve bewuste keuze is vaak heel duidelijk.

Zelf maakte ik vorig jaar een dergelijke keuze. Ik bevond me in een situatie die een zodanige invloed op mij had dat ik er niet meer van sliep, hartkloppingen had en mijn hele lijf op hol bracht. Wat voelde ik mij naar. Na weer een moeilijk gesprek reed ik terug naar huis en besloot dat het daar ophield. Ik zou mijn eigen weg gaan. Vanaf het moment waarop ik persoonlijk een kogel door mijn kerk van overtuigingen schoot ging het beter met mij. Gelijk die eerste nacht sliep ik al weer lekker de hele nacht door. Van dat moment heb ik nog geen moment spijt gehad.

Ook jij kunt kiezen. Kies je vrijheid of beperking? En nogmaals: je kunt het niet allemaal hebben. Dit is het moment om zelf die ene keuze te maken waar je wellicht al lang tegenaan hikt.
Misschien dat dit rijtje je kan helpen:

Vraag niet aan iedereen of jouw keuze de juiste is
De kans dat je deze vragen stelt aan levende doden is groot. Over het algemeen omringen we ons met mensen die hetzelfde zijn al wij. Dus als jij al geen keuze kunt maken, waarom kunnen zij het dan wel? Wil je kiezen? Omring je dan met mensen die keuzes maken.

Droom in het groot
Als je iets wilt, droom dan groot. Succesvolle mensen beperken zich niet in hun dromen en zetten daarmee de toon voor de resultaten. Ze omarmen hun toekomst en hun nieuwe realiteit.

Kies het een, verlies het ander
Vaak is het zo dat als je het ene kiest het andere verliest. Wat je ook besluit, het heeft effect op iets anders. En, als je kiest, doe het dan helemaal, dus niet van dat halfslachtige wat net niet brengt wat je werkelijk wilt. Doe het helemaal of in gerichte stappen.

Kies dat wat je dichter bij je doel brengt
Wat is het dat je uiteindelijk werkelijk wilt? Houd dat centraal in je overweging, want soms kunnen mensen heel goed zijn in het nemen van beslissingen die er nét niet toe doen. Verspilde moeite die toch veel energie kost.

Eén – twee – drie – in Godsnaam dan maar
En dan komt het moment dat je werkelijk gaat doen wat je wilt. Verbrand de schepen achter je zodat je niet meer terug kunt vluchten naar het oude. Als je kiest, kies dan echt. Met heel je hart.

Het is als die sprong van de hoge duikplank. Wiebelend en zenuwachtig sta je daar op het puntje en vraagt je af of je wel wilt springen. Maar dan komt het moment waarop je het toch doet. Het moment van zweven, gevolgd door de vrije val in het water. Het gevoel van opwinding dat je het toch hebt gedaan.

Ik adviseer jou ook om te springen. In het begin is het eng en vraag je je af of je keuze om op dat puntje van de duikplank te gaan staan wel zo slim was. Maar als je eenmaal besluit te gaan dan zul je voelen dat dit is wat je doel is.

Alles beter dan blijven leven als een dode.

Geen opmerkingen: