16 september 2012

Is dit alles?

Into the poppies - John Wilhelm

Ik kan me heel goed verbinden met mensen die op een bepaald moment denken: is dit het nou? Ook ik had dat moment een aantal jaren geleden en af en toe heb ik het nog steeds. Ik zie het als een signaal om eens goed te kijken wat er anders kan in je leven.

Het is redelijk ontgoochelend om tot de conclusie te komen dat je al jaren lang vreselijk je best doet, maar niet tevreden bent met het resultaat.

In grote lijnen komt het er op neer dat je in de puberteit probeert groot te worden, in je 20’ers probeert volwassen te worden, in je 30’ers probeert om gelukkig te worden door heel hard te werken, een huis te kopen, een gezin te stichten of wat dan ook en in je 40’ers er achter kunt komen dat je al die jaren langzamerhand afgedwaald bent naar dingen die het net niet zijn. Verder weet ik nog niet, want zover ben ik nog niet ;-)

Vaak denken we dat geluk in grote dingen zit, maar eigenlijk zit dat andersom: het zit in kleine dingen. Het onderstaande probeer ik toe te passen en soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het blijft een kwestie van heel veel oefenen…

Leef niet in het verleden
In het verleden kun je niet meer bijsturen om je spijt van nu te herstellen. Het enige dat je kunt doen is om vanaf nu een authentiekere richting te kiezen.

Leef niet in een fictieve toekomst
De toekomst is er nog niet, noch wat er dan allemaal zal en kan gebeuren. Het enige dat je kunt doen is om aandachtig in het nu te blijven. Van wat er allemaal in de toekomst kan gebeuren kun je zo moe worden. Wie zegt dat het ook echt zal gebeuren? Dus waarom zou je je er nu al druk over maken?

Geniet van iets
Kies iets uit in je leven waar je van kunt genieten. Doe iets dat je altijd al wilde doen. Probeer het gewoon uit en besluit van al van te voren dat je dat toch niet kunt. Schilderen? Sporten? Dansen? Schommelen? Gooi jezelf er helemaal in en prober het echt…

Doe iets voor een ander
Ken je die momenten dat je echt iets betekent voor een ander? Hoe klein het ook is, het kan je doen stralen. Doe daarom eens boodschappen voor de buren als ze ziek zijn, help iemand zijn huis op te ruimen, luister eens echt naar een ander, het zijn soms heel kleine dingen, maar kunnen veel voor jou en hen betekenen.

Kijk om je heen en zie mooie dingen
Door de mallemolen die draait op de waan van de dag kun je zomaar vergeten om om je heen te kijken. Als ik nu naar buiten kijk, dan schijnt er een waterig zonnetje, staan er nieuwe plantjes in de tuin, zijn er plekken gemarkeerd waar volgend jaar narcissen op zullen komen en hoor ik een tortelduif koeren. Trap af en toe eens op de rem om de kleine dingen te zien.

Ga naar buiten
Er is niets waar een mens zo van opknapt als buiten zijn. Het helpt tegen alle vormen van verveling en lethargie. Een frisse neus verfrist je hoofd en je lijf. Ga tuinieren, maak een wandeling, zet een stoel buiten en lees een boek. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Doe je computer na het lezen van dit artikel dus dicht en ga even naar buiten.

Gebruik je creativiteit
Veel mensen denken dat ze niet creatief zijn, maar het tegendeel is waar. Veel mensen  geconcludeerd dat ze niet creatief zijn. Haal die deken van overtuigingen eens van je hoofd af en zie wat je kunt doen met je creativiteit. Falen kan niet… dat zit alleen maar in je verbeelding en je angsten.

Geen opmerkingen: